Kontaktujte nás
Close
Contact link
slider

Kabelové komory ZEKAN

Kabelové komory ZEKAN se používají při výstavbě kabelovodů jako přístupová místa kabelových tras pro instalaci prvků, křížení, odbočení a kontrolu kabelů. Lze do nich instalovat i další prvky inženýrských sítí. V porovnání s betonovými nebo zděnými komorami jsou podstatně lehčí, díly jsou vyrobeny z HDPE. Snadno a rychle je lze nainstalovat a vzhledem ke stavebnicovému systému umožňují aktuální změnu rozměru komory dle nastalých požadavků projektu nebo stavby. Jejich mechanická zatížitelnost je vysoká, odpovídá parametrům normy ČSN EN 124.

Předlisované otvory pro vyústění chrániček v kabelových komorách jsou ve stejných roztečích jako uložení chrániček v distančních rozpěrkách. Otvory pro vyústění chrániček z komory se snadno vytvoří vykružovacím vrtákem pro požadovaný průměr chráničky.

Ke komorám jsou dodávány poklopy s třídou zatížitelnosti B 125 a D 400.  Víka poklopů jsou z litiny a jsou uložena v ocelových rámech. Poklopy ve třídě B 125 jsou instalována přímo na tělo komory. Poklopy ve třídě D 400 je nutné dle montážního návodu podbetonovat a vytvořit tak betonový vynášecí věnec, který zajistí požadovanou mechanickou pevnost. Poklopy jsou určeny pro třídu zatížitelnosti D 400 v prostředí pojezdových ploch, nejsou určeny pro intenzivní dopravní provoz v exponovaných místech. Při požadavku na poklopy pro zadláždění lze tyto dodat – víka a obvod komory jsou opatřeny nerezovými rámečky v požadované výšce (dle použité dlažby).

Základní velikost
S, M, L, XL, XXL
Rozšířený spodní díl
ZEKAN GRANDE
Materiál
Vysokohustotní Polyethylen (HDPE - RE)
Provozní teplota
-30 °C ÷ + 50 °C
Skladovací teplota
-25 °C ÷ + 55 °C
Montážní teplota
-5 °C ÷ + 40 °C
Garantovaná životnost produktu
50 let
Ekologická likvidace
Recyklace
Další informace
Odstíny černé
product
product
product
product
product
product
product
product
product
product
product
product

Standardně jsou na dílech komor předlisovány drážky pro vyústění trubek do Ø 110 mm. Pro vyústění trubek Ø 160 a Ø 200 mm lze spodní část komor osadit díly s přípravou pro tyto průměry.

Jedná se o stavebnicový systém.
Základní výška komor: 800 mm
Základní výšku lze zvyšovat přidáním dílů – nástavba po 280 mm
Instalace a obetonování komor je nutné provádět dle statických zpráv.

iconiconiconiconiconiconicon
Podrobnosti
Reference
Ke stažení

Pro projektanty

Pro podporu projektování systému kabelových komor jsme nechali v renomované projekční kanceláři zabývající se statikou podzemních staveb zpracovat ke všem typům kabelových komor ZEKAN statické zprávy, které umožňují zjednodušený návrh vhodného typu komory pro dané řešení. Součástí této zprávy jsou i detailní montážní postupy. Stačí vybrat typ komory, potřebnou tř. zatížitelnosti dle evropské normy EN 124 a spolu do prováděcí a kolaudační dokumentace zařadit tento spis. Kromě postupů dle normy EN 124 je také součástí zprávy výpočet a montážní postup pro uložení komor na železnici dle drážního předpisu SŽDC S3.

Pro projektanty

Vývoj

V rámci vývoje byl přesně zaměřen a zkonstruován 3D model stávajícího, na trhu nejběžněji dostupného systému kabelových komor za účelem porovnání odolnosti sestav při souvislém statickém zatížení. Celý návrh byl zpracován ve 3D prostředí, aby bylo možné identifikovat už ve fázi vývoje slabiny celého systému.

Vývoj

Unikátní odolnost proti deformacím

Chráněný jedinečný systém uchycení dílů komory v místě spojů pomocí systému kotevních prvků a standartních armovacích tyčí zajišťuje, v případě dodržení jednoduchého montážního postupu, maximální ochranu proti tlaku boční zeminy a v konečném důsledku stabilitu celé konstrukce po celou dobu životnosti, i v těch nejnáročnějších aplikacích. Celý systém byl vyvinut pro snížení cen prací a materiálů souvisejících s instalací kabelových komor.

Unikátní odolnost proti deformacím

Další inovativní řešení systému

Konstrukce kabelových komor ZEKAN je výsledkem několikaleté komunikace s projektanty, montážními firmami a investory výstavby IS. Díky tomu systém nabízí několik inovativních technických řešení, některé z nich chráněné patentovým úřadem:

  • opěrný rám pro usazení poklopu je vně stěn dílů systému kabelových komor pro možnost podbetonování roznášecího prstence pro vyšší třídy nosnosti
  • zalisované INSERTY se závitem M12 pro snadnou instalaci doplňkového sortimentu (DIN lišty, stupačky,  nosné konstrukce)
  • otvory pro spojovací materiál M 10 umístěny v těsné blízkosti žeber pro maximální pevnost systému
  • obvodová opěrná žebra zesílena na dvojnásobek (spoje na trojnásobek) běžné tloušťky pro  možnost vysokého  zatížení konstrukce
  • předepsaný tvar na vnitřní stěně dílu pro uložení standardního ocelového profilu jako prevenci proti deformaci stěn při velkém bočním tlaku.
Další inovativní řešení systému

Standardizace

Jen  4 základní díly a 4 typy poklopů dle třídy zatížitelnosti stačí pro sestavení jakékoliv kabelové komory ZEKAN od typu S  až po typ  XXL.

Díky tomu a díky univerzálnímu využití tohoto systému je snazší plánování zásob, výrazně se snižují náklady na skladování a přepravu zvýšením obrátkovosti tohoto sortimentu a snížením celkových prostředků vázaných ve skladových zásobách.

Standardizace

Systémovost

Systém je připravený pro snadnou instalaci kabelových chrániček do ø 110 mm (pro větší průměry se připravují tvarové díly) bez narušení statiky celé konstrukce. Možnost volby různých typů chrániček dle požadavků na pevnost, požární odolnost nebo barvu.

Systémovost
Kontaktní údaje
Pro stažení dokumentů, prosím vyplňte své kontaktní údaje
close
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.